Eerdere-laureaten

Fotograaf erfgoed Zwijnaarde -ex-voorzitter Spectrum , kunstenaar.

Marc Careel 

Laureaat 2022

Laatste krantenman in Zwijnaarde- Meer dan 50 jaar dienst.

Willy De Tollenaere 

Laureaat 2022

Middellangeafstandsloper       o.m. 5-voudig Belgisch kampioen.       

Gino Van Geyte 

Laureaat 2019

Immunoloog en kankeronderzoeker


Prof. dr. Peter Vandenabeele 

Laureaat 2019

Eigenares van het Kasteel van Zwijnaarde dat zij progressief laat restaureren met het oog op de instandhouding van het erfgoed.

Mevrouw Rosine Speybroek

Laureaat 2018

Ontmoetingscentrum met hoogstaand cultureel aanbod.


Voornaam Achternaam

Laureaat 2018

Cabaretier, acteur en eindredacteur. Vooral gekend door zijn typetjes, onder wie Martin Rigolle, "bekendste inwoner van Zwijnaarde".

Walter Baele 

Laureaat 2018

In het theater stond hij jarenlang op de planken bij het NTGent, waar hij ook een tijd de artistieke leiding op zich nam. Zijn bekendste rol is die van Fabian van Fallada in de gelijknamige BRT-jeugdreeks.

Jef Demedts

Laureaat 2017

Musical-acteur - Zijn eerste hoofdrol was die van Wickie de Viking in de gelijknamige musical. Hij schreef tevens de schoolvoorstellingen "Gekraakt door eigen naakt" en "En Garde".

Remi De Smet

Laureaat 2017

Voetballer bij de Buffalo's van 1954 tot 1969. Hij speelde als linksachter in de eerste ploeg.

Richard De Naeyer

Laureaat 2016

Striptekenaar, illustrator en kunstschilder. Zijn werk werd internationaal tentoongesteld en gepubliceerd. Lid van de Amerikaanse Society of Illustrators.

Gilbert Declercq

Laureaat 2016

Acteur – theatermaker. Voornaamste films: Aanrijding in Moscou, Marsman, J'aime la vie, Amigo's, De Collega's 2.0

Jurgen Delnaet

Laureaat 2015

Verdienstelijke inwoner van Zwijnaarde, zowat constant op pad om op zijn eigen rustige en bescheiden manier belangeloos te helpen waar dat nodig is.

Marc Vlerick 

Laureaat 2015

Mede-bezieler en promotor van het "Zwijntje". Als verkoopsverantwoordelijke van de voor haar kwaliteitsbieren gekende Brouwerij Van Steenberge in Ertvelde

André Van De Velde 

Laureaat 2015

Deze Zwijnaardse ontwerper en kunstschilder is de ouderdomsdeken van kunstkring Spectrum. Hij was ook de drijvende kracht achter de oprichting van de Zwijnaardse cultuurraad in 1970.

Paul De Cocker

Laureaat 2014

De Koninklijke Harmonie is de oudste nog bestaande vereniging van Zwijnaarde. De harmonie is nog steeds zeer actief en haar jongerenwerking wordt bijzonder geapprecieerd. 

De Koninklijke Harmonie van Zwijnaarde 

Laureaat 2014

Fred is een veelzijdige artiest die zowel kinderen als ouderen weet te entertainen als poppenspeler, clown, zanger of komiek. In 2007 werd hij verkozen tot "ambassadeur van de Gentse leute".

Freddy Geirnaert

Laureaat 2013

In 1963 behaalde hij de wereldtitel wielrennen op de weg in Ronse. Daarna wist hij ook nog Gent-Wevelgem te winnen. Tijdens zijn korte carrière wist "Beni" een heel mooi palmares samen te fietsen.

Benoni Beheyt

Laureaat 2013

RADIO 2 zorgt ervoor dat iedereen in België weet waar Zwijnaarde ligt. Niet Brussel, maar Zwijnaarde is het kruispunt van Europa.

Radio 2

Laureaat 2013

Rudy zijn creativiteit kent geen grenzen. Hij maakte de rijdende draak van het Gentse belfort. Sindsdien ontbreken Klokke Roeland en de draak niet meer tijdens Gentse stoeten en evenementen.

Rudy Malfait 

Laureaat 2013

Robert ontving het allereerste Bronzen Zwijntje voor zijn jarenlange verdiensten als voorzitter van de Zwijnaardse Feestcomissie en als stuwende kracht achter de Zwijntjeskermis.

Robert Van Laecke 

Laureaat 2012

Verdiende een Bronzen Zwijntje voor hun onvoorwaardelijke steun en medewerking aan onze vereniging en hun streven naar het behoud van het Zwijnaards dialect en de Zwijnaardse geschiedenis.

De Gentsche Sosseteit 

Laureaat 2012

Eveneens voor de onvoorwaardelijke steun en medewerking aan onze vereniging

vzw Keizer Karel Gent 

Laureaat 2012

Overleden bestuursleden 

Onze gedachten gaan naar hen en hun families. 


Ludo Steijaert Frederic de Peneranda